Sporočila za javnost

datum: 02.09.2020

DKOM sprejela odločitev v revizijskemu zahtevku vlagateljev Gorenjska gradbena družba in Kolektor CPG v zadevi "drugi tir"

Državna revizijska komisija je v postopku pravnega varstva pri oddaji javnega naročila »Gradnja objektov drugega tira železniške proge - odsek 1: Divača-Črni Kal« in »Gradnja objektov drugega tira železniške proge odsek 2: Črni Kal-Koper«, naročnika družbe 2TDK, d.o.o., prejela zahtevek za revizijo družbe Swietelsky, Avstrija, družbe Gorenjska gradbena družba, d.d., Kranj, in družbe Kolektor CPG, d.o.o., Nova Gorica.

Zahtevek za revizijo vlagatelja Swietelsky je Državna revizijska komisija že zavrnila kot neutemeljen z odločitvijo z dne 16. 7. 2020.

Zahtevek za revizijo vlagatelja Gorenjska gradbena družba, d.d., je delno utemeljen. Vlagatelj je v zahtevku za revizijo uspel izkazati, da naročnik 2TDK, d.o.o., pri pregledu prijave kandidata China State Construction Engineering Corporation Limited, Kitajska, ni ravnal v skladu z zahtevami, ki jih je določil v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila, in posledično pa je naročnik neutemeljeno zaključil, da je prijava zadevnega kandidata skladna z zahtevami naročnika.

Zahtevku za revizijo vlagatelja Kolektor CPG, d.o.o., je Državna revizijska komisija delno ugodila in razveljavila naročnikovo odločitev o priznanju sposobnosti kandidatom (1) China State Construction Engineering Corporation Limited, Kitajska, (2) IC Içtaş Inşaat Sanayi ve Ticaret, A.Ş., Turčija, in Euro-Asfalt, d.o.o., Bosna in Hercegovina, (3) Gorenjska gradbena družba, d.d., Slovenija, Metrostav, a.s., Slovaška, in CGP, d.d., Slovenija, (4)  YDA Inşaat Sanayi ve Ticaret, A.Ş., Turčija, in Unitek Inşaat Sanayi ve Ticaret, A.Ş., Turčija, (5) China Railway Group Limited, Kitajska, in (6) China Gezhouba Group Company Limited, Kitajska, ter Ginex International, d.o.o., Slovenija. Vlagatelj Kolektor CPG, d.o.o., je namreč v zahtevku za revizijo izkazal, da naročnik prijav navedenih kandidatov ni pregledal v skladu z zahtevami, ki jih je določil v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila.

Vlagatelj Kolektor CPG, d.o.o., pa ni izkazal naročnikovih kršitev, ko je ta priznal sposobnost kandidatom (1) Cengiz, Turčija, (2) China Communications Construction Company Limited, Kitajska in (3) Strabag, Slovenija, Ed Züblin AG, Nemčija, ter Gülermak Ađir Sanayi Inţaat ve Taahhüt A.Ţ., Turčija, in jih bo posledično povabil k sodelovanju v drugi fazi postopka.

Državna revizijska komisija je tako odločila o vseh vloženih zahtevkih za revizijo v zadevi »Gradnja objektov drugega tira železniške proge - odsek 1: Divača-Črni Kal« in zadevi »Gradnja objektov drugega tira železniške proge odsek 2: Črni Kal-Koper«, naročnika družbe 2TDK, d.o.o., posledično pa je postopek pravnega varstva pred Državno revizijsko komisijo zaključen.